Valmentajat

Olen toiminut yrittäjänä lähes 40 vuotta. Hakaniemessä sijaitsevan valmennuskeskuksen ovet avautuivat vuonna 2013 ja siitä lähtien olen keskittynyt valmentamaan painonnostoa ja voimaharjoittelua kaiken ikäisille ja tasoisille ihmisille. Vuonna 2016 aloin kehittää valmennuksen ohessa työhyvintiin liittyvää toimintamallia ja siitä lähtien mallia on käytetty menestyksellisesti
Oma päälajini on ollut lentopallo, mutta painonnosto on ollut mukana 12-vuotiaasta lähtien. Kilpanostajaksi siirryin vasta 34-vuotiaana ja palkintokaapista löytyy Masters-sarjan Suomen mestaruuksia ja muutama EM- ja MM-mitaleja.
Ajattelin 48-vuotiaana, että kun täytän 50 vuotta, niin siitä lähtien käytän työvaatteina ainoastaan verkkareita ja aamutossuja ja aloitan painonnostosaarnaajan hommat”
Tämä tavoite täyttyi!

Rakastan painonnostoa! Ajauduin lajin pariin vuosituhannen vaihteessa, saavutin Suomen- ja Pohjoismaisen mestaruuksia, Suomen ja Pohjoismaiden ennätyksiä ja yhden arvokilpailumitalinkin junnusarjassa. EM-pronssia vuonna 2005. Aloitin valmentamisen oman nostourani ohessa vuonna 2008. Valmentamisella kustansin ulkomaan leiritykseni. Viihdyin leireillä useamman kuukauden kerrallaan kartuttaen tietoja ja taitoja painonnostossa.
Omaa kilpauraani varjosti kuitenkin perinnöllinen selkäsairaus ja jouduin lopettamaan urani vuonna 2012, vasta 24-vuotiaana. Aloitin tuolloin työt täysipäiväisenä valmentajana Tempaus-Areenalla. Näiden 20 vuoden aikana minusta on tullut painonnostaja, valmentaja, entinen kilpaurheilija ja äiti. Jokaisesta elämänvaiheestani olen poiminut valmentajan aarrearkkuun jotain. Yhdistelmä näistä on tehnyt minusta intohimoisen, pitkäjänteisen, tarkan, empaattisen, innovatiivisen ja ennen kaikkea kokeneen valmentajan.
Mottoni valmentajana on:” Jos sä haluat oppia nostamaan, niin mä opetan sut!”

Olen työskennellyt Tempaus-Areenalla painonnostovalmentajana vuodesta 2015.
Jääkiekko on ollut päälajini aivan lapsuudesta asti ja jääkiekon kautta olen tutustunut voimaharjoitteluun jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Painonnostoon tutustuin lähemmin Katariina Variksen (os Vestman) kautta, joka alkoi myös valmentamaan minua. Näiden vuosien aikana olen valmentanut lukuisia eri ikäisiä ja taustaisia asiakkaita. Joka päivä saan tehdä työtä, josta nautin!
Valmentajana olen tarvittaessa tiukka, mutta aina reilu kaikkia kohtaan, huumoria unohtamatta! Koen omaavani hyvän tunneälyn, josta on paljon apua valmennustehtävissä. Yritän aina ymmärtää valmennettavaa ja asettua hänen asemaansa. Haluan myös selventää valmennettavalle, miksi teemme kyseistä harjoitetta/liikettä ja mihin sillä pyrimme. Valmentajan tulee olla hyvä ihmistuntija ja toimia välillä myös ”psykologina”.

Tapasin Masan Töölön kisahallilla vuonna 2010. Olin harrastanut alppihiihtoa lapsesta saakka ja vaihtanut ski crossiin vuonna 2008. Jonkinlainen voimaharjoittelu on ollut aina osa alppihiihtäjän harjoittelua, mutta oikeaoppisen painonnoston opin, kun Masa alkoi minun fysiikkavalmentajakseni.
Saavutin Masan valmennuksessa ski crossin MM-hopeaa vuonna 2011, MM-kisojen 4. sijan vuonna 2013 ja Sotshin olympialaisissa vuonna 2014 sijoituin sijalle 13.
Urani päätyttyä halusin pysyä urheilun parissa ja aloin valmentamaan alppihiihtoa. Vuosi alppihiihtovalmentajan reissuelämää riitti ja oli aika palata Tempaus-Areenalle, tällä kertaa valmentajana kesäkuussa 2016.
Toimin Tempaus-Areenalla yleisfyysisenä valmentajana, painonnostovalmentajana sekä työhyvinvointivalmentajana. Työskentelen myös selostajana ja alppihiihdon asiantuntijana YLEn kanavilla.
Olen empaattinen ja muuntautumiskykyinen valmentaja. Kiinnitän huomiota yksilön tarpeisiin ja kehityskohteisiin. Olen kannustava ja pidän yllä positiivisuutta. Pyrin kuitenkin olemaan myös tarkka teknisissä asioissa ja haluan kehittyä valmentajana jatkuvasti.

Painonnoston pariin hakeuduin vuonna 2013 kuultuani sen olevan lähes vaikeimpia urheilusuorituksia maailmassa. Sitä oli tietysti pakko kokeilla, koska kaikki uusi ja haastava kiinnostaa minua kovasti.
Tempaus-Areenalla on aivan mieletön yhteishenki, joka piristää päivää aina kun salille saapuu, ja on hienoa olla osa sitä. Valmentamisen lisäksi vastaan kulunvalvonnasta, hankinnoista, asiakkaiden turvallisuudesta sekä kaluston hoidosta.
Valmentajana olen aika vaativa. Pyrin aina paikantamaan asiakkaan kehityskohteet, mutta myös vahvuudet ja näiden avulla löytämään yksilöllisesti sopivan nostotekniikan.
Omiin harrastuksiini kuuluvat uinti, juoksu, painonnosto ja yleinen voimailu.

Liikunta ja urheilu eri muodoissa ja vaihtelevilla intensiteetillä ovat olleet mukana elämässäni lapsesta saakka. Painonnostoon tutustuin crossfitin kautta, vuoden 2013 tienoilla. Lajissa viehättää mahdollisuus kehittää itseään jatkuvasti, niin teknisesti kuin nostettujen rautojen osalta. Sytyn myös mahdollisuudesta kilpailla, ja käynkin tasaisin väliajoin testaamassa tuloskuntoani kisalavalla.
Fysioterapeuttina panostan mieluummin asiakkaan aktiiviseen osallisuuteen kuntoutusprosessissa, kuin sidon ketään pöytään loputtomia, manuaalisia hoitoja varten. ”Liike on lääke”, ja kaikki voivat liikkua, kunhan vain yhdessä keksimme mikä tapa on kenellekin se paras.

Aloitin painonnostovalmentajana Tempaus-Areenalla keväällä 2019.
Oma liikuntaurani alkoi 6-vuotiaana telinevoimistelulla. Lapsuudessa ja nuoruudessa harrastin rullalautailua, lumilautailua, kamppailulajeja, sekä voimailua. Kamppailulajit, crossfit, laine- ja lumilautailu pysyivät mukana aikuisiälle asti, mukana tietysti myös painonnosto. Luonnehdin itseäni elämäntapaurheilijaksi. Kun en ole painonnostosalilla minut löytää maastopyöräilemästä, eräilemästä tai moottoripyöräilemästä.
Valmennuskokemusta minulta löytyy yli 20 vuoden ajalta. Voimavalmennusta eri lajien parissa, perustana aina painonnoston ja kahvakuulan variaatiot. Valmennusfilosofiani on ollut alusta asti enemmänkin lempeä ja analyyttinen, kuin autoritäärinen.

Painonostoon ensikosketuksen sain crossfitin kautta, jota harrastin vuosina 2013-2017. Lopulta cf-harrastus jäi mutta halusin jatkaa painonnostoa, josta olin erityisesti lajissa pitänyt.
Tempaus-Areenalle päädyin treenaamaan 2018 ja aloitin työt Masan työhyvinvointivalmennuksen parissa vuoden 2020 alussa. Työnkuvaani kuuluu työhyvinvointivalmennukset sekä yksilöasiakkaita.
Painonnostossa mielestäni parasta on lajin monipuolisuus. Se vaatii voimaa ja tekniikkaa sekä myös yhtälailla henkistä kanttia.

Parhaina saavutuksinani painonnostossa pidän yhteistuloksen ja työnnön EM-pronssia vuodelta 2018 ja MM-kilpailujen 9. sijaa 2017. Myös juniorisarjoissa olen saavuttanut useamman EM-mitalin.
Uskon edelleen jatkuvasta aktiiviurasta olevan hyötyä valmennustyössä ja toisinpäin. Valmentaminen haastaa pohtimaan asioita eri kantilta mitä nostajana ja toisaalta on hienoa päästä jakamaan itse kokemiaan oivalluksia tuoreeltaan valmennettaville. Erityisesti nautin lasten ja nuorten parissa työskentelystä ja sen suhteen haluaisinkin jatkossa kouluttautua lisää.